Coffee by Caramel

Warsztaty dla kawoszy i nie tylko

Coffee by caramel to warsztaty dla miłośników kawy i tych, którzy jakimś cudem – jeszcze nimi nie są.

Jesteś osobą, której trudno przetrwać poranek bez kubka parującej kawy? Nie wyobrażasz sobie bez niej deseru czy spotkania ze znajomymi? Pędzisz z kubkiem po mieście? Też tak mamy 🙂 Jesteśmy prawdziwymi maniakami kawy 🙂

Zapraszamy na nasze autorskie warsztaty ’coffee by caramel’, na których dowiesz się, jak wybrać dobrą kawę, jak ją dobrze przechowywać, prawidłowo zmielić oraz zaparzyć i przede wszystkim, z których wyjdziesz ze swoją własną mieszanką – mieloną lub ziarnistą. 

Na warsztatach udostępniamy Ci kilka smacznych odmian ziarnistych kaw Arabica pochodzących z różnych stron świata. Musisz wiedzieć, że pracujemy tylko na sprawdzonych ekologicznych bio ziarnach. To wspaniała okazja do poszerzenia swoich wiadomości i pobudzenia kawowej wyobraźni! Na spotkaniu stworzysz własną jedyną i tylko Twoją mieszankę z dostępnych na miejscu palonych ziaren oraz przeróżnych dodatków typu cynamon, kakao, czekolada czy kardamon. Tak, mieszamy kawę z różnymi dodatkami. Wszystko eko i bio. Nie znajdziesz u nas sztucznych aromatów. Na stanowisku spotkasz nasze gotowe sprawdzone przepisy z których możesz skorzystać lub pójdziesz dalej i zaszalejesz tworząc własny niepowtarzalny smak 🙂 Taki, jakiego nikt inny mieć nie będzie. Niezdecydowanym polecamy gotowe smakowe mieszanki 🙂
 

Żeby warsztaty nie były tylko wąchaniem i sypaniem w woreczki, poniżej znajdziesz kilka przydatnych informacji o kawie. Jako kawosz z pewnością je docenisz 😉 Co w kawie drzemie, czyli co warto o niej wiedzieć?

Gatunki i rodzaje kaw

Tysiące smaków i mieszanek kaw powstaje w sumie głównie z dwóch najpopularniejszych odmian kawowca: Arabica i Robusta. Arabica jest delikatniejsza i zawiera prawie o 50% mniej kofeiny niz robusta. Jeśli lubisz kawę o wyrazistej goryczce to robusta bardziej będzie Ci odpowiadała.

Skąd się bierze kawa?

Kawa rośnie w różnych regionach świata. Wyróżnia się setki odmian. Najpopularniejsze miejsca upraw to Brazylia, Indie, Kolumbia, Peru, Etiopia czy Indie. Każde z tych miejsc charakteryzuje inny smak czy aromat zbieranych ziaren. Wszystko zależy od gleby pod uprawę, ukształtowania terenu i przede wszystkim klimatu. Prawdziwa dobra kawa kupowana jest zgodnie z zasadą fair trade, bezpośrednio u lokalnych farmerów i plantatorów. Ładuje się ją na statek i wiezie szybko do kraju przeznaczenia, gdzie nie jest składowana miesiącami i na bieżąco palona rozsyłana jest do klientów. Nie leży miesiącami w magazynach wielkich sieci handlowych, w których traci to, co najcenniejsze – smak i aromat. Własnie to długie składowanie powoduje, że nawet kupowanie kawy ziarnistej niewiadomego pochodzenia (bez składu na etykiecie) i mielenie w domu nie daje nam gwarancji, że kawa będzie odpowiadała naszym oczekiwaniom.
Czym się powinna charakteryzować dobra kawa? Tym, że po zmieleniu i zaparzeniu będzie jednorodna, ciemna i bez drobinek (łusek, kawałków ziaren czy nawet kamyków).

Nie kupuj 'kota w worku’

Jeśli chcesz się napić dobrej aromatycznej kawy to omijaj szerokim łukiem wszelkie hipermarkety. Jeżeli już musisz tam wejść i kupić to przynajmniej czytaj etykiety. Jeśli na kawie nie ma informacji o odmianie, która jest w opakowaniu to możesz mieć pewność, że to nie jest fajna dobra arabika a raczej mieszanka z robustą a nawet sama robusta. Producenci stosują robustę, bo z tej odmiany łatwiej jest otrzymać piankę, którą tak lubimy na espresso 🙂
Gdzie zatem udać się po dobrą kawę? Najlepiej poszukać lokalnej palarni lub sklepu, który oferuje sprawdzone na bieżąco sprowadzane odmiany.

Jak dbać o kawę?

Gdy kupiłeś już swoją ulubioną kawę, zadbaj o to by jak najdłużej się nią cieszyć. Przechowuj bez dostępu światła, ciepła i wilgoci. I nie, lodówka nie jest dobrym miejscem 🙂 Idealne warunki kawa będzie miała w szczelnej nieprzezroczystej torebce strunowej lub z klipsem, gdzie ani wilgoć ani obce zapachy nie będą jej straszne. Ponieważ zakładamy, że kupiłeś świeżo paloną aromatyczną kawę, która dotarła do Ciebie wprost z palarni to możesz być pewien, że takie właśnie przechowywanie zapewni jej świeżość nawet przez 6 miesięcy.

Jak się za nią zabrać, by cieszyć się jej smakiem?

Sposobów parzenia kawy jest całe mnóstwo. Warto próbować nowych, by w pełni poznać możliwości smakowe, jakie daje kawa. W Polsce jeszcze w sumie do niedawna bardzo popularnym, o ile nie najczęstszym sposobem było po prostu zalewanie kawy bezpośrednio w szklance lub filiżance – tzw. fusiara. Drugim znanym domowym sposobem był ekspres przelewowy i czasem kawiarka. Ci wychodzący do kawiarni mieli więcej możliwości, bo poznali ekspres ciśnieniowy. Teraz mamy tyle sposobów parzenia kawy, że naprawdę każdy znajdzie coś dla siebie. Wszyscy pamiętamy czasy, gdy  na pikniki i wycieczki zabierało się kawę w termosie. Cóż z tego, że po kilku godzinach smakowała 'termosem’ … ;))

Teraz wszędzie możesz zabrać ze sobą aeropress. Nie zajmuje dużo miejsca, jest łatwy w obsłudze i szybko go wyczyścisz. Możesz cieszyć się kawą naprawdę wszędzie. Nie musisz też kupować ekspresu przelewowego, który zajmuje dużo miejsca na blacie, bo wystarczy ci dripper. Ile tak naprawdę jest tych sposobów? Wymieńmy tylko te najpopularniejsze:
– ekspres ciśnieniowy, dzięki któremu przygotujesz całą gamę różnych kawowych pyszności, np. espresso, cappucino, macchiato czy flat white,
– kawiarka, którą stawiasz na palnik lub na płytę ceramiczną czy indukcyjną. Miłe bulgotanie po kilku minutach od wstawienia zmienia się
w cudną mocną kawę,
– french press, czyli dzbanek z sitkiem, które „przyciska” grubo mielone ziarna kawy do spodu dzbanka uwalniając jej esencję,
– dżezwa, czyli mały tygielek, który wypełnia się drobno mieloną kawą i wodą i podgrzewa. Trochę pracochłonne, ale warto spróbować :),
– drippery i chemex, czyli przelewanie mielonej kawy przez filtr. Prosty sposób na pyszną kawę.

By już w pełni być świadomym, jak podejśc do kawy – powinieneś wiedzieć, że prócz wybrania odpowiedniego sposobu przyrządzenia, równie ważne jest mielenie. To, w czym mielimy kawę też jest ważne, ale ważniejsze jest jak ją zmielimy. W zależności od sposobu parzenia, kawa powinna być:
– bardzo grubo zmielona – do parzenia w french pressie. Powinna być jak gruboziarnista sól, bo wtedy dłużej będzie uwalniała swój aromat w dzbanku i zwyczajnie nie będziemy mieli „piasku” w filiżance,
– grubo i średnio mielona – idelna do chemexa, drippera, ekspresów przelewowych, kawiarek i urządzeniach do espresso,
– drobno mielona jest idealna do aeropressu, dżezwy, zalewanych w kubku 'po naszemu’ i ekspresów ciśnieniowych
– mega drobno zmielona na puder jest idealna do dżezwy.

Niezależnie od tego, jaki sposób parzenia wybierzesz, musisz pamiętać o jednym – Kawę mielimy zawsze bezpośrednio przed przygotowaniem!

Tak, jest jeszcze kawa zielona i bezkofeinowa, ale to już inna bajka… 🙂

error: Treść chroniona prawem autorskim!

Pin It on Pinterest

Share This